Βοήθεια στο σπίτι

Στον Τομέα της Ανοιχτής Περίθαλψης η Ιερά Μητρόπολη Κισάμου και Σελίνου και το Αννουσάκειο Θεραπευτήριο διαθέτουν δύο προγράμματα ‘‘Βοήθεια στο σπίτι’’, τη δομή ‘‘Βοήθεια στο σπίτι Κισάμου’’, η οποία συστάθηκε με την υπ’ αριθμόν Π4Β/1685/4-10-1995, απόφαση του Υπουργείου Υγείας και παρέχει τις υπηρεσίες της από τις 7 Δεκεμβρίου 1995 στους Καλλικρατικούς Δήμους Κισάμου και Πλατανιά, (Δημοτικά Διαμερίσματα Κισάμου, Μήθυμνας, Κολυμπαρίου και Βουκολιών).


Παράλληλα τον Φεβρουάριο του 1999 με την υπ’ αριθμόν Π48/55/5799/7-10-1997 Υπουργική Απόφαση ξεκίνησε την λειτουργία της η δομή ‘‘Βοήθεια στο σπίτι Καντάνου’’, η οποία αναπτύσσει δράση στον Δήμο Καντάνου- Σελίνου και Πλατανιά, (Δημοτικά Διαμερίσματα Καντάνου, Ανατολικού Σελίνου και Βουκολιών)  η οποία εδρεύει στο Κέντρο Υγείας Καντάνου.

Το 2009 οι δομές ‘Βοήθεια στο σπίτι’ εντάχθηκαν στην πράξη «Ενέργειες ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής και βελτίωσης της ποιότητας ζωής ηλικιωμένων και ατόμων που χρήζουν κατ’ οίκον βοήθεια  που προκηρύχθηκε με την υπ’ αριθμόν 2503/15.04.2009 Προκήρυξη της Γεν. Γραμματείας της Περιφέρειας Κρήτης, (ΠΕΠ Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 2007-2013) και από το 2011 εποπτεύεται και χρηματοδοτείται από την Ελληνική Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης, Ε.Ε.Τ.Α.Α.

Το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» είναι πρόγραμμα κοινωνικής προστασίας που έχει στόχο την παροχή οργανωμένης και συστηματικής φροντίδας σε ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρίες. Έχει τη μορφή των αντίστοιχων ‘home care’ του Ηνωμένου Βασιλείου /Σκανδιναβικών χωρών δίνοντας μια νέα μορφή στην παροχή κοινωνικής προστασίας στον πολίτη.

 Απευθύνεται:

Το πρόγραμμα απευθύνεται κυρίως σε ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρίες, δηλαδή άτομα με αισθησιοκινητικές αναπηρίες, ψυχική νόσο, νοητική υστέρηση.

Με προτεραιότητα σ’ αυτούς που:

  • Δεν εξυπηρετούνται πλήρως,
  • Χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα,
  • Διαβιούν μοναχικά ή είναι εγκαταλελειμμένοι,
  • Δεν έχουν επαρκείς πόρους,
  • Καθώς και σε οικογένειες ή άτομα που αντιμετωπίζουν κοινωνικά προβλήματα.

Οι υπηρεσίες παρέχονται με επισκέψεις του προσωπικού στο σπίτι των εξυπηρετούμενων, των οποίων οι συχνότητα προσδιορίζεται κατόπιν αξιολόγησης των αναγκών τους.

Στόχος είναι:

Η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των ηλικιωμένων και των Α.Μ.Ε.Α, η προαγωγή της παραμονής τους στο οικείο φυσικό και κοινωνικό τους περιβάλλον, η διατήρηση της συνοχής της οικογένειας, η αποφυγή της χρήσης ιδρυματικής φροντίδας ή καταστάσεων κοινωνικού αποκλεισμού και η εξασφάλιση αξιοπρεπούς, υγιούς διαβίωσης.