Κινητή Ιατρική Μονάδα

Στα πλαίσια του προνοιακού του έργου στον τομέα της υγείας και της παροχής βασικών υπηρεσιών πρωτοβάθμιας ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης το Αννουσάκειο Θεραπευτήριο διαθέτει μια ευέλικτη και άρτια εξοπλισμένη Κινητή Ιατρική Μονάδα, δωρεά της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου.

Ο τομέας της ιατρικής περίθαλψης αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες πρόνοιας της Ιεράς Μητρόπολης μας στοχεύοντας στο σύνολο των πολιτών.

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι πληθυσμός της μητροπολιτικής μας περιφέρειας δεν έχει την ίδια πρόσβαση  στις υπηρεσίες ιατρικής μέριμνας και υποστήριξης γεγονός που οφείλεται σε κοινωνικοοικονομικούς αλλά και γεωγραφικούς παράγοντες, (μεγάλος όγκος ορεινών-δυσπρόσιτων περιοχών) γίνεται αντιληπτό ότι ο βέλτιστος τρόπος για την κάλυψη των ιατρικών αναγκών των κατοίκων που ζουν στις εν’ λόγω περιοχές είναι η χρήση μιας Κινητής μονάδας ιατρικής περίθαλψης.

Η Κινητή  Μονάδα του Αννουσάκειου Θεραπευτηρίου της Ιεράς Μητρόπολης Κισάμου & Σελίνου εγκαινιάστηκε στις 2 Αυγούστου 2014 και απευθύνεται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, τόσο στον υγιή πληθυσμό όσο και σε αυτούς που αντιμετωπίσουν παθολογικά ή άλλα ψυχοκοινωνικά προβλήματα υγείας.

Σκοπός, αλλά και στόχος της λειτουργίας της είναι:

  • Η δωρεάν παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας ιατρικής περίθαλψης σε κοινωνικά και οικονομικά αποκλεισμένους συμπολίτες μας, οι οποίοι για διάφορους λόγους δεν μπορούν να μεταβούν σε οργανωμένες μονάδες υγείας.
  • Η λειτουργία της σαν πόλος πρωτογενούς πρόληψης, κοινωνικής φροντίδας, συμβουλευτικής μέριμνας με σκοπό την βελτίωση της ποιότητας ζωής και την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού και της περιθωριοποίησης.
  • Η καταγραφή δεδομένων, αναγκών και δεικτών υγείας- νοσημάτων.

Παράλληλα κατόπιν έκδοσης έγγραφης άδειας από την αρμόδια Δ.νση Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και των σχετικών εγκρίσεων από τις Διευθύνσεις Α/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης Ν. Χανίων η Κινητή Μονάδα υλοποιεί βάση προγραμματισμού οργανωμένες επισκέψεις σε Σχολικές Μονάδες της ευρύτερης περιοχής.

Για την επιτέλεση των σκοπών της η Κινητή Ιατρική Μονάδα διαθέτει τα ακόλουθα μηχανήματα: Υπέρηχο, (άνω – κάτω κοιλίας, θυρεοειδή αδένα, μαστού, ωοθηκών), Καρδιογράφο, Υπέρηχο καρδιάς, Διαφανοσκόπιο, Αγγειολογικό Doppler, ωτοσκόπιο, Οφθαλμοσκόπιο, Λαρυγγοσκόπιο, Μόνιτορ ασθενή, Σπιρόμετρο κ.α.

Τα ανωτέρω υλοποιούνται μέσα από τη λήψη οικογενειακού, ατομικού και κλινικού ιστορικού από κάθε εξεταζόμενο, την εκτίμηση των αναγκών υγείας τους, την αποκατάσταση και υποστήριξη τους αλλά και τον προσανατολισμό του σε υπηρεσίες του συστήματος υγείας και κοινωνικής φροντίδας.

Όλες οι  υπηρεσίες της Κινητής Ιατρικής Μονάδας παρέχονται δωρεάν.

Υπογραφή Πρωτοκόλλου Συνεργασίας

Για την άρτια λειτουργία της Κινητής Ιατρικής Μονάδας τον Φεβρουάριο του 2017, Υπεγράφη Πρωτόκολλο Συνεργασίας  μεταξύ του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων «Ο Άγιος Γεώργιος»  και του Αννουσάκειου  Θεραπευτηρίου Κισάμου, Κέντρου Κλειστής Νοσηλείας Αποθεραπείας – Αποκατάστασης «Ο Άγιος Σπυρίδων», Ίδρυμα της Ιεράς Μητρόπολης Κισάμου & Σελίνου κατόπιν προγραμματισμένης συνάντησης στους χώρους του Αννουσάκειου Θεραπευτηρίου.

Το Πρωτόκολλο Συνεργασίας συνυπέγραψαν ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Αννουσάκειου Θεραπευτηρίου, Σεβ.  Μητροπολίτης Κισάμου & Σελίνου, κ. Αμφιλόχιος και ο Διοικητής, του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων,  κ. Μηνάς Βουλγαρίδης. Το Πρωτόκολλο αυτό αποτελεί επιστέγασμα της άριστης συνεργασίας των δυο Φορέων, και στοχεύει στην προώθηση κοινών δράσεων που αφορούν:

  • Τη θεσμοθετημένη συνεργασία του Αννουσάκειου Θεραπευτηρίου και του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων ‘Ο Άγιος Γεώργιος’ για την υλοποίηση ιατρικών επισκέψεων, ειδικευμένων Ιατρών του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων σε συνεργασία με τη Μ.Υ Π.Ε.Δ.Υ Χανίων στα Κέντρα Υγείας του Νομού Χανίων με την Κινητή Ιατρική Μονάδα του Αννουσάκειου Θεραπευτηρίου της Ι.Μ.Κ.Σ. καθώς και την αξιοποίηση του Ιατρικού εξοπλισμού της Κινητής Ιατρικής Μονάδας στα πλαίσια των ανωτέρω επισκέψεων σε συνεργασία με επιστημονικό προσωπικό του Αννουσάκειου Θεραπευτηρίου Κισάμου.
  • Τη συμμετοχή ειδικευμένων ιατρών του Γ.Ν. Χανίων στην υλοποίηση επισκέψεων της Κινητής Ιατρικής Μονάδας σε ορεινές δυσπρόσιτες περιοχές του Νομού Χανίων όπως και σε Σχολικές Μονάδες της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Χανίων.

Ο  Σεβ. Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος, Πρόεδρος Δ.Σ. του Αννουσάκειου Ιδρύματος, δήλωσε: «Με τον επίσημο αυτό τρόπο το Αννουσάκειο Ίδρυμα, μέσω της Κινητής Ιατρικής Μονάδας που διαθέτει, ευγενής  χορηγίας της Ι. Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου, προσφέρει τις υπηρεσίες του σε όλο τον Νομό Χανίων, καθώς στελεχωμένη από Ιατρούς του Γ.Ν. Χανίων θα συμβάλλει στην ανακούφιση εμπερίστατων συνανθρώπων μας, σε επίπεδο Νομού. Ευχαριστούμε τον Διοικητή του Γ.Ν. Χανίων κ. Μηνά Βουγλαρίδη, καθώς η κοινωνική ευαισθησία και αγωνία του συνέβαλλε καθοριστικά εις την υπογραφή του πρωτοκόλλου αυτού. Από την πλευρά του ο Διοικητής του Γ.Ν. Χανίων κ. Βουλγαρίδης ευχαρίστησε το Αννουσάκειο Ίδρυμα «για το σπουδαίο και εξαιρετικό προνοιακό και κοινωνικό έργο που επιτελεί, ιδιαίτερα στην πρωτοβάθμια περίθαλψη».