Υγειονομική αποστολή Αννουσάκειου Ιδρύματος στην Γαύδο

Αντιπροσωπεία του Αννουσάκειου αποτελούμενη από τον Διοικητικό Διευθυντή, Αιδ. Πρωτ. π. Αντώνιο Αρετάκη, την Προϊσταμένη Νοσηλείας του Κέντρου Αποθεραπείας Αποκατάστασης του Ιδρύματος, Τ.Ε. κ. Ιγγλεζάκη Αναστασία, την Τεχνολόγο Ιατρικών Εργαστηρίων του Ιατρικού Κέντρου «Affidea» Χανίων, κ. Σγουρομάλλη Μαρία και την Παρασκευάστρια του ιδίου Ιατρικού Κέντρου, κ. Καβρουλάκη Ελένη, επισκέφθηκαν την νήσο Γαύδο από 11-13 Ιουνίου. Κατά την υλοποίηση της δράσης αυτής πραγματοποιήθηκαν 41 αιμοληψίες. Οι είκοσι οκτώ (28) από αυτές με παραπεμπτικό του ΕΟΠΥΥ, οι δε λοιπές (13) αφορούσαν ανασφάλιστους κατοίκους της Γαύδου. Τηρήθηκαν δε όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα για την προστασία των συμμετεχόντων και ευρύτερα της δημόσιας υγείας

Η ανωτέρω δράση υλοποιήθηκε κατόπιν εγκρίσεως της 7ης ΥΠΕ, σε συνεργασία με την Ναυ-τιλιακή Εταιρεία ΑΝΕΝΔΥΚ SEA WAYS, η οποία και φρόντισε για την ασφαλή μεταφορά της ομάδας προς και από την Γαύδο, καθώς και με το Iατρικό Κέντρο «Affidea» Χανίων, συνεργάτη του Αννουσάκειου Ιδρύματος. Για την επιτυχή υλοποίηση της δράσης σημαντική υπήρξε η συμβολή-αρωγή και συνεργασία με τον Γενικό Ιατρό της Γαύδου, Επιμελητή Β’, κ. Αμβροσιάδη Βασίλειο.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος, Πρόεδρος Δ.Σ. του Αννουσάκειου Ιδρύματος, δήλωσε: «Στα πλαίσια ποιμαντικής ευθύνης και μέριμνας μας δια τους κατοίκους της Α-ποστολοβάδιστης νήσου Γαύδου, η οποία Εκκλησιαστικά υπάγεται εις την καθ΄ ημάς Ιερά Μητρόπολη, το Αννουσάκειο Ίδρυμα της Ι. Μητροπόλεως μας διοργάνωσε υγειονομική αποστολή παροχής υπηρεσιών υγείας και πρωτοβάθμιας φροντίδας για τους μόνιμους κατοίκους της ακριτικής αυτής νή-σου. Γνωστό τοις πάσι ότι οι εκεί ακρίτες μας, αποκομμένοι και απομονωμένοι, δυσκολεύονται να έ-χουν πρόσβαση σε παροχές υγείας, παιδείας• δικαίωμα που η Πολιτεία, διαχρονικά, οφείλει να τους παρέχει, ελάχιστη αναγνώριση της παραμονής τους στο ακρτικό αυτό νησί, με το πλήθος των αντιξοο-τήτων που καλούνται να αντιμετωπίσουν στην καθημερινότητα της επιβίωσης τους. Ευχαριστούμε όλους εκείνους που συνήργησαν και συνέβαλαν στην υλοποίηση της δράσης αυτής: την 7η ΥΠΕ, τον Γενικό Ιατρό της Γαύδου, Επιμελητή Β’, κ. Αμβροσιάδη Βασίλειο, το Ιατρικό Κέντρο «Affidea» Χα-νίων ως και την Ναυτιλιακή Εταιρεία «ΑΝΕΝΔΥΚ SEA WAYS», χωρίς την πολύτιμη αρωγή και βοήθεια των οποίων δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί.

Το Αννουσάκειο Ίδρυμα της Ι. Μητροπόλεως μας, για πολλοστή φορά, βρίσκεται κοντά στις ανάγκες και τα προβλήματα των κατοίκων της Γαύδου, συμβάλλοντας στην ανακούφιση τους. Χρέος και ευθύνη όλων μας: Εκκλησίας, Πολιτείας, Δήμου, ως και όλων των εμπλεκομένων Φορέων και Προσώπων, οι ακρίτες της νήσου Γαύδου που φυλάττουν θερμοπύλες, όχι μόνο να απολαμβάνουν των δικαιωμάτων τους, αλλά και να διευκολύνεται η παραμονή τους στο νησί που ευλόγησε δια της παρουσίας και παραμονής του ο Απόστολος Παύλος• νησί που αποτελεί το νοτιότερο σύνορο της Πατρίδας μας και της Ευρώπης, με τους όποιους συμβολι-σμούς αυτά συνεπάγονται», κατέληξε ο Σεβ. Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος.