Η Κινητή Ιατρική Μονάδα στο Δημοτικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο Έλους

Η Κινητή Ιατρική Μονάδα του Αννουσάκειου Θεραπευτηρίου της  Ι. Μητροπόλεως Κισάμου και Σελίνου, στοχεύοντας στην προαγωγή της υγείας στο παιδί και την οικογένεια κατόπιν έκδοσης άδειας εισόδου στις σχολικές μονάδες από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων όπως και όλων των σχετικών εγκρίσεων από τις Διευθύνσεις Α/θμιας Εκπαίδευσης Ν. Χανίων ξεκίνησε την υλοποίηση ιατρικών επισκέψεων στις σχολικές μονάδες.

Συγκεκριμένα επισκέφτηκε το Τριθέσιο Δημοτικό Σχολείο και το Μονοθέσιο Νηπιαγωγείο Έλους όπου υλοποιήθηκε πρωτοβάθμια ιατρική εξέταση στους 45 μαθητές τους. Την Κινητή Ιατρική Μονάδα στελέχωσαν οι εθελοντές, ιδιώτες Ιατροί του Ιατρικού Συλλόγου Χανίων κ. Νεκτάριος Τσουρουνάκης, Παιδίατρος και η κ. Μαρία Κακαβελάκη, Οδοντίατρος.

Η ιατρική εξέταση από την παιδίατρο περιλάμβανε: έλεγχο ζωτικών σημείων, έλεγχο αρτηριακής πίεσης, οξυγόνου, ακρόαση καρδιάς, πνευμόνων, έλεγχο βάρους, ύψους, έλεγχο ιστορικού εμβολιασμού, εξέταση με ωτοσκόπιο καθώς και εξέταση οφθαλμών με φως. Παράλληλα η εξέταση από την οδοντίατρο περιλάμβανε εκπαίδευση και έλεγχο ατομικά της στοματικής υγιεινής των μαθητών με επικέντρωση στην πρόληψη των νόσων της στοματικής κοιλότητας.

Κύριος στόχος της δράσης είναι η πραγματοποίηση πρωτοβάθμιας ιατρικής εξέταση και πρωτογενούς πρόληψης, η έγκαιρη διάγνωση παθήσεων της παιδικής ηλικίας, η ενημέρωση παιδιών, γονέων και εκπαιδευτικών για τη σημασία της πρόληψης, της προαγωγής προτύπων υγιούς διαβίωσης και γενικότερα η στήριξη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

Στόχος του Αννουσάκειου Ιδρύματος είναι η Κινητή Ιατρική Μονάδα, σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τον Ιατρικό Σύλλογο Χανίων, τα Κέντρα Υγείας της ευρύτερης περιοχής, τις Διευθύνσεις Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Νομού Χανίων όπως συνεχίζει να καλύπτει ανάγκες της ευρύτερης περιοχής, τόσο ανθρώπων της τρίτης ηλικίας που δυσκολεύονται να έχουν πρόσβαση σε χώρους Υγείας, όσο επίσης και της μαθητιώσας νεολαίας του τόπου μας.