Δραστηριότητες Πολιτισμού Σπουδαστών Erasmus

Μαθαίνοντας τα τοπικά προϊόντα της Κρήτης

Στα πλαίσια των διακρατικών συνεργασιών του Αννουσάκειου Ιδρύματος διοργανώθηκαν πολιτισμικές δραστηριότητες για την εξοικείωση  σπουδαστών νοσηλευτικής από την Νορβηγία με την κουλτούρα του τόπου.  Συγκεκριμένα,  την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2017 , ομάδα ηλικιωμένων και σπουδαστών που κάνουν πρακτική στον τομέα της νοσηλευτικής στο Αννουσάκειο Ίδρυμα, μέσω του Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus, ξεναγήθηκαν στους χώρους των δεξαμενών και στο μουσείο του Οινοποιείου των αδελφών Πνευματικάκη στον Δραπανιά Κισάμου. Οι σπουδαστές ενημερώθηκαν για την παρασκευή τοπικών προϊόντων και την καθημερινή ζωή των παλαιότερων γενεών στην Κρήτη.

Στις 31 Οκτωβρίου 2017 σπουδαστές και ένοικοι του Αννουσάκειου Ιδρύματος, ξεναγήθηκαν στο Τυροκομείο των αδελφών Νικολάου και Μιχαήλ Παπαγιαννάκη, όπου ενημερώθηκαν για την παστερίωση και διατήρηση των γαλακτοκομικών προϊόντων. Στην συνέχεια η ομάδα ξεναγήθηκε στον χώρο απόσταξης της τσικουδιάς. Ένας ηλικιωμένος ήταν τόσο ενθουσιασμένος από την εμπειρία αυτή, που από τα προσωπικά του βιώματα εξηγούσε κάθε παραδοσιακή εργασία, για την παρασκευή του τυριού και της τσικουδιάς  στην λοιπή ομάδα. Ένα πλούσιο παραδοσιακό κέρασμα από ρακί, καλιτσούνια και φρέσκο ψωμί προσφέρθηκε σε όλη την ομάδα.

Γνωριμία με την ελληνική μουσική

Στα πλαίσια της γνωριμίας με την ελληνική μουσική, σπουδαστές, ένοικοι, εθελοντές και εργαζόμενοι του Ιδρύματος  παρακολούθησαν ένα ζωντανό πρόγραμμα από αγαπημένα και γνωστά τραγούδια από το λαϊκό και έντεχνο ρεπερτόριο, το οποίο παρουσιάστηκε από τους εθελοντές καλλιτέχνες: Αιδεσιμότατο Λουπασάκη Ιωάννη στο αρμόνιο, Χορευτάκη Γιάννη στο μπουζούκι –τραγούδι και Φαργγιτάκη Μανόλη στο τραγούδι. Όλοι μαζί, σε αυτή την γιορτή της χαράς  έστησαν τον χορό , χορεύοντας τα βήματα της αγάπης, της αλληλεγγύης και της αλληλοκατανόησης.

Παρακολουθώντας τις ‘Αναποδιές’

Ομάδα μαθητών του νυχτερινού ΕΠΑΛ Πλατανιά, παρουσίασαν την  θεατρική παράσταση ‘Αναποδιές’ του Γιατρού Κώστα Χιωτάκη , στις 20 Οκτωβρίου 2017 στο χώρο του Ιδρύματος,  με ηθοποιούς τους μαθητές: Παπαδάκη Θανάση, Παναγάκη Γιώργο, Nicusor Rachita, Μπέκο Ιωάννη, Φουρναράκη Αντώνιο, Μαλανδράκη Μανόλη, Μαρινάκη Αντώνιο, Δονταδάκη Μαρία, με υπεύθυνη την Καθηγήτρια κ. Μαλανδράκη Μαρία.  Σπουδαστές από την Νορβηγία, ένοικοι , εθελοντές και εργαζόμενοι απόλαυσαν  μία εκδήλωση, όπου η τέχνη υπηρετεί τον άνθρωπο και εξυψώνει αξίες και ιδανικά ενός ανθρωποκεντρικού πολιτισμού, για μία κοινωνία δικαιότερη και ισότιμη για όλους.

Η επαφή με την κοινότητα

Ο Σύλλογος Κυριών και Δεσποινίδων του Αγίου Αντωνίου  προσκάλεσε τους ένοικους του Αννουσάκειου Ιδρύματος, στις 16 Νοεμβρίου 2017, στην φιλόξενη αίθουσα του Συλλόγου στον αύλειο χώρο της εκκλησίας του Αγίου Αντωνίου, στην Καμάρα Κισάμου. Στα πλαίσια της εκδήλωσης που είχαν διοργανώσει τα μέλη του Συλλόγου, οι παρευρισκόμενοι είχαν την δυνατότητα να απολαύσουν ένα πλούσιο κέρασμα, συνοδευόμενο από ζεστό τσάι και καφέ. Η Φιλόλογος, κ. Νταγκουνάκη Ανθούλα,  παρουσίασε στους παρευρισκόμενους τα γεγονότα του Πολυτεχνείου και συζήτησε μαζί τους προσωπικά βιώματα εκείνης της εποχής. Η ομάδα κεντήματος – πλεξίματος, που λειτουργεί στην Αίθουσα του Συλλόγου δώρισε σε κάθε ηλικιωμένο από ένα χειροποίητο κασκόλ, ως ένδειξη εκτίμησης, αποδοχής και σεβασμού.