Μεγάλοι δωρητές

Αννουσάκης  Γεώργιος

Πρώτος και μεγάλος δωρητής του Αννουσάκειου Ιδρύματος, από τα Μεσόγεια Κισάμου, που διέμενε στο Σπρίγκξ – Φίλατ της  Αμερικής. Μετά από παρότρυνση του  τέως Μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου  Ειρηναίου  Γαλανάκη διέθεσε το αρχικό κεφάλαιο των 50.000   δολαρίων, για την ανέγερση των κτιριακών εγκαταστάσεων μίας μικρής στέγης γηρατειών, για την φιλοξενία 20 ηλικιωμένων γιαγιάδων. Μέρος του ποσού αυτού κατατέθηκε στην τράπεζα και οι τόκοι του διατέθηκαν στην συντήρηση του Ιδρύματος τα πρώτα χρόνια λειτουργίας.   Η πρόθεση του να προσφέρει στον τόπο του, παρά το γεγονός ότι ζούσε στην Αμερική,  έδωσε το έναυσμα για την δημιουργία ενός κοσμήματος κοινωνικής ανάπτυξης και προόδου. Προς τιμή του , ο Φορέας ονομάστηκε Αννουσάκειο και τέθηκε ως βασικός όρος  στο ΦΕΚ σύστασης και ίδρυσης του Ιδρύματος, το έτος 1976,  η εκάστοτε συμμετοχή στην διοίκηση ενός ατόμου από την οικογένεια του δωρητή.

 

Στρατηγός Βενιζέλος και Ελένη Σκαλίδη

Πολύτιμη υπήρξε η  προσφορά του εν αποστρατεία αντιστράτηγου του Στρατού, Βενιζέλου Σκαλίδη από το Κεφάλι των Εννιά Χωριών της Επαρχίας Κισάμου. Το 2008 κατέθεσε  οικονομική δωρεά για την δημιουργία  μιας πολυτελέστατης πτέρυγας διαμερισμάτων, στον 1ο όροφο του Ιδρύματος,  που από τον Αύγουστο του 2013 αποτελεί την Μονάδα Περίθαλψης του Κέντρου  Αποθεραπείας. Πρόκειται για μία δωρεά εις μνήμη των γονέων του: Γεωργίου και Μαρίας Σκαλίδη και των αδελφών του: Πολυξένης και Έλενας Σκαλίδη.

 

Φαλδαμή  Παναγιώτα

Πρόσφερε ένα σημαντικό ποσό το 2012,  εις μνήμη του συζύγου της Στυλιανού Φαλδαμή, για την αναμόρφωση της πρώτης πτέρυγας  του Ιδρύματος. Σκοπός ήταν η δημιουργία μίας δομής κλειστής περίθαλψης 39 ασθενών, που πάσχουν από Alzheimer και κάθε μορφή γεροντικής άνοιας.  Ο χώρος διαμορφώθηκε σύμφωνα με τα σύγχρονα πρότυπα περίθαλψης, αφού τηρήθηκαν όλες οι προδιαγραφές ασφαλούς  διαβίωσης στους θαλάμους νοσηλείας και χρησιμοποιήθηκαν υψηλής ποιότητας οικιακός και ιατρικός εξοπλισμός. Παράλληλα πρόσφερε το ποσό για την αγορά ενός επταθέσιου οχήματος , για την μετακίνηση της ομάδας των εργαζομένων της κατ΄οίκον βοήθειας Κισάμου. Τέλος δώρισε ένα όχημα ειδικά διαμορφωμένο για την μεταφορά των ασθενών  που είναι καθηλωμένοι σε αναπηρικά αμαξίδια, ώστε να εξασφαλιστεί η δυνατότητα της επαφής τους με την κοινότητα.

 

Κοινωφελές Ίδρυμα  ‘ΤΙΜΑ‘

Το 2014,  το Κοινωφελές Ίδρυμα ‘ΤΙΜΑ’ εγκρίνει το αίτημα του Ιδρύματος για αγορά σύγχρονου ασθενοφόρου, αξίας 90.000 Ευρώ,  για την ασφαλή μετακίνηση των ασθενών του Ιδρύματος από και προς το Γενικό Νοσοκομείο Χανίων. Στα πλαίσια των προσφερομένων υπηρεσιών του, ενσωματώνεται και   η εξυπηρέτηση έκτακτων και προγραμματισμένων περιστατικών από την ευρύτερη περιοχή. Ταυτόχρονα, τον Δεκέμβριο του 2015 το Κοινωφελές ίδρυμα ‘ΤΙΜΑ’ εγκρίνει την αγορά ενός Ηλεκτρονικού Υπολογιστή ενσωματωμένου με ειδικό πρόγραμμα γνωστικών ασκήσεων, το λεγόμενο Sociable, στα πλαίσια της ενδυνάμωσης της νοητικής λειτουργίας των περιθαλπομένων ηλικιωμένων ατόμων του Θεραπευτηρίου.

 

Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Το ‘Ίδρυμα  Σταύρος Νιάρχος εγκρίνει το 2014, την υλοποίηση του έργου με τίτλο: Διαμόρφωση του Φυσιοθεραπευτηρίου του Ιδρύματος με την Κατασκευή Πισίνας και την Προμήθεια του Ιατρικού Εξοπλισμού. Σκοπός της δωρεάς που ανέρχεται στο ποσό των 200.000 Ευρώ,  είναι ο εκσυγχρονισμός του προγράμματος φυσιοθεραπείας  σύμφωνα με τις σύγχρονες προδιαγραφές της Ιατρικής και Φυσικής Αποκατάστασης.

 

Μεγίστη Ιερά Μονή Βατοπεδίου

Στα πλαίσια του ευρύτερου κοινωνικού ρόλου του Ιδρύματος, η Μεγίστη Ιερά Μονή Βατοπεδίου, το 2014 δωρίζει   μία σύγχρονη Κινητή Ιατρική Μονάδα για την κάλυψη των ιατρικών αναγκών της μητροπολιτικής περιφέρειας και όχι μόνο, σε θέματα πρόληψης και αγωγής υγείας. Πρόκειται για μία σημαντική δωρεά που θα ανοίξει νέους δρόμους ιατρικής – κοινωνικής προσφοράς κυρίως σε απομακρυσμένες αγροτικές περιοχές.

 

Δωρητές  αγροτικής περιουσίας

Ο Διαμανάκης Κωνσταντίνος, ο Μπαξεβάνης Στέφανος, η Παρασκάκη Αικατερίνη και ο Κατζουράκης Γιώργος μεγάλωσαν το δέντρο του εθελοντισμού και της προσφοράς μέσω της αξιοποίησης των δωρεών τους σε ανθρωπιστικούς σκοπούς.

Η Σουλτάνα Ζαρίφη που έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής της στο Αννουσάκειο  Ίδρυμα, δώρισε ένα διαμέρισμα στην Αθήνα για να εξυπηρετούνται οι  ανάγκες  όσων εκπροσωπούν τον Φορέα, στις πολιτικές και οικονομικές αρχές του τόπου.